Hoeveel krediet heeft Jörgen Klopp nog?

De malaise bij Liverpool houdt maar aan. In 2019 werden de mannen uit Liverpool onder de hoede van de Duitse succestrainer nog tot de beste voetbalclub van Europa gekroond. De eindzege in de Champions League was weliswaar zwaarbevochten, maar niemand verbaasde zich over het feit dat Liverpool andere Europese grootmachten achter zich liet. Real Madrid, Juventus, Barcelona. Al deze clubs die het Europese voetbal domineerden in de afgelopen paar jaren moesten de eindzege aan Liverpool overlaten. Vriend en vijand waren het over één ding eens. Met het winnen van de Champions League was overduidelijk de hand van Jörgen Klopp zichtbaar. Het winnen van de landstitel, waar elke Liverpool supporter al zo lang naar snakte, moest toen nog komen.

Hoeveel krediet heeft Jörgen Klopp nog
© Pixabay.com

De ban doorbroken na 30 jaar

Om in de woorden van Winston Churchill te spreken, Jörgen Klopps finest hour moest nog komen. Waar het winnen van de Champions League normaal gesproken in rangorde van relevantie boven een landstitel staat, was dit in Liverpool net even wat anders. De laatste landstitel van Liverpool dateerde alweer uit 1990 toen Liverpool onder leiding van Liverpool icoon Kenny Dalglish voor de laatste keer de beste waren van Engeland. Het wachten op een nieuw landskampioenschap duurde zo lang dat het winnen van de Premier League de status van Heilige Graal kreeg onder de Liverpool supporters. Toen het eindelijk zover was in 2020, leek Jörgen Klopp onsterfelijk te zijn geworden in Liverpool.

De schokkende val van Liverpool

Het seizoen 2020/2021 werd dan ook vol goede moed begonnen. De lat werd hoog gelegd en zoals het de fanatieke Engelse voetbalsupporters betaamt, wordt die lat altijd naast de aartsrivalen gelegd. In het geval van Liverpool Manchester United. Het behalen van de Triple in 1999 door United is iets wat ze in Liverpool graag zouden zien evenaren. Minstens. Het liefst wordt het winnen van de Premier League, FA Cup en Champions League nog aangevuld met een minder aansprekende prijs zoals de League Cup. Alles telt zolang Liverpool de glorie van de Triple van Manchester United maar overklast. Die droom is keihard uiteengespat en een nachtmerrie geworden.
De winterstop leek een welkome verlossing om in het nieuwe jaar de opgelopen schade te repareren, maar de korte competitiepauze gaf geen soelaas. Toen de competitie weer van start ging in januari, werd de nachtmerrie nog erger.

Hoeveel krediet heeft Jörgen Klopp no
© Pixabay.com

De gunfactor van Jürgen Klopp

Nu het einde nadert van het Premier League seizoen ‘20/’21 lijkt de beste mogelijkheid om volgend jaar nog deelname aan de Champions League af te dwingen om hem dit jaar nog te winnen. Plaatsing via de ranglijst van de Premier League begint een moeilijk verhaal te worden. In Engeland is het wedden op voetbalwedstrijden van Liverpool populairder dan ooit. Met dien verstande dat er volop wordt ingezet op puntenverlies van de huidige Engelse landskampioen.

Wat Klopp voorlopig overeind houdt is de gunfactor die hij naast de resultaten uit de laatste twee jaar heeft opgebouwd met zijn persoonlijkheid. De charismatische Duitser houdt nooit een blad voor zijn mond zonder dat hij betrapt kan worden op megalomane uitspraken waar zijn vakgenoot José Mourinho zo bekend om staat. Engelsen houden van de sympathieke oprechtheid van de Duitser. Maar ook de hondstrouwe Engelse supporters bereiken eens dat punt waar niet meer over het verleden wordt gesproken en alleen de toekomst nog telt. Voor Klopp is het te hopen dat de nabije toekomst meer punten gaat opleveren. De gunfactor blijft ook voor de Duitser niet eeuwig zijn reddingsboei.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *