De vlotste weg naar je rijbewijs
Het rijexamen is de laatste stap voordat je het rijbewijs in handen hebt. Dit is het moment om te laten zien dat je alles goed beheerst en zelfstandig kunt deelnemen aan het verkeer. Wat kun je verwachten en wat als je bent geslaagd? Wij hebben alles voor je op een rijtje gezet.
Theorie-examen
Het theorie-examen moet je halen, voordat je begint met je rijexamen. Vanaf je 17de kun je dit examen afleggen bij een erkend examencentrum naar keuze. Je krijgt 50 meerkeuzevragen, waarvan minimaal 41 goed moet zijn. Het is mogelijk om theorielessen te volgen bij een rijschool of je kiest voor zelfstudie door middel van een theorieboek. Als je meerdere keren de theorie hebt doorgenomen is het tijd voor een oefenexamen. Dit kun je makkelijk online doen, wanneer en waar jij wilt. Ben je klaar? Kijk goed naar de fouten. Neem deze onderwerpen nog eens extra door in het boek. Zorg er voor dat je meerdere online rijbewijs oefeningen maakt. Zo kom je niet voor verrassingen te staan en ben je optimaal voorbereid.
Rijexamen
Wanneer je het theorie-examen hebt behaald, minimaal 3 maanden in de praktijk hebt geoefend en 18 jaar of ouder bent, is het tijd voor het rijexamen. Dit kun je afleggen door middel van een eigen voertuig en begeleider of onder begeleiding van een rijschool of zelfstandige rij-instructeur. Bij de eerste optie moet je zelf een afspraak maken bij een erkend examencentrum. In het laatste geval doet de rijschool of rij-instructeur dit. Vergeet niet alle belangrijke documenten te bezorgen aan het examencentrum vóór je examen. Het examen is opgedeeld in twee delen: een risicoperceptietest/gevaarherkenningstest en een rijtest op de openbare weg. Tijdens de test op de computer krijg je vijf filmpjes te zien van een verkeerssituatie. Per video zijn er vier antwoordmogelijkheden. Hiervan zijn er één tot drie antwoorden juist. Een goed antwoord levert 1 punt op, een onjuist antwoord 1 punt aftrek en een juist antwoord – wat niet is aangeklikt – 0 punten. Uiteindelijk moet je 6 van de 10 hebben om te slagen voor deze test. Daarna is het tijd voor de rijtest. Gedurende de rit let de examinator op voertuigbeheersing en hoe je de verkeersregels toepast. Tijdens deze proef moet je een gedeelte zelfstandig kunnen rijden en moet je 2 manoeuvres uitvoeren.
Geslaagd
Je bent geslaagd! Super fijn, maar wat nu? Je krijgt van het examencentrum een formulier. Hiermee kun je bij het gemeentehuis jouw rijbewijs aanvragen. Als je in Vlaanderen woont, heb je na 6 tot 9 maanden een terugkommoment. Dit is een opleiding van 4 uur en verplicht voor iedereen die na 1 oktober 2017 een voorlopig rijbewijs heeft aangevraagd. De lessen worden gegeven in groepen van 6 tot 18 personen. Ze bestaan uit drie onderdelen: kennismaking, praktijkoefeningen en groepsgesprek. Tijdens de kennismaking wordt er tevens tijd genomen voor zelfevaluatie. De praktijkoefeningen worden gehouden op een afgesloten terrein. Dit staat in het teken van verkeersrisico’s, zoals de stopoefening. Tijdens het groepsgesprek wordt er uitgebreid gesproken over rijgedrag. Let op: kom op tijd, want anders kun je niet meer deelnemen en moet je je opnieuw inschrijven voor een terugkommoment.
Niet geslaagd
Als je te horen hebt gekregen dat je niet bent geslaagd, kun je het rijexamen opnieuw doen. Dit kan niet op dezelfde dag. Je doet nogmaals de gevaarherkenningstest en de rijtest. Ben je voor de tweede keer gezakt? Dan ben je verplicht om minimaal 6 uren rijles te nemen bij een rijschool. Vergeet niet om het getuigschrift aan te tonen bij het examencentrum als bewijs dat je deze uren hebt gevolgd. Deze lesuren moet je nog eens volgen, wanneer je wederom twee keer bent gezakt.
Die online oefenexamens ter ondersteuning van je theoriecursus zijn echt heel waardevol. Niettemin geldt voor het halen van je theorie-examen net zoals vroeger: blokken, blokken, blokken. Daar mag je niet te lichtvaardig over denken.