Kaakrevalidatie kan je helpen

Soms gebeurt het dat je ten gevolge van een operatie, een ongeluk of een plotse aandoening pijn krijgt in het aangezicht. Dit is vaak niet rampzalig of erg nadelig voor de gezondheid, maar het kan behoorlijk lastig zijn en een domper zetten op je levensvreugde. Wist je dat kaakrevalidatie hier een oplossing kan bieden? Als je dacht dat je voortaan met kaakpijn moet blijven leven, lees dan snel verder. Er is een oplossing.

Kaakrevalidatie kan je helpen
© Pixabay.com

Kaakrevalidatie na een operatie

Kaakrevalidatie is niet ongewoon na een operatie aan de kaak of in het aangezicht. Bij een chirurgische ingreep zal de arts uiterst voorzichtig zijn. Hij probeert zo weinig mogelijk weefsel door te snijden of delicate structuren aan te raken. Na de operatie geneest het weefsel vanzelf. Kinesitherapie is een grote meerwaarde bij deze genezing. Door verschillende behandelingen wordt het genezingsproces ondersteund en versneld. De spieren worden versterkt en de weefselkwaliteit wordt geoptimaliseerd.

Tijdens de revalidatie wordt er gewerkt op lymfedrainage, mobilisatie, krachtopbouw, stabilisatie, het behandelen van littekens, het verminderen van de pijn, symmetrietraining, het verminderen van stress en dergelijke meer. De behandeling wordt aangepast aan de patiënt en diens specifieke noden en behoeften. Het uiteindelijk doel is het opnieuw optimaal laten functioneren van de kaak en het aangezicht.

Kaakrevalidatie na een trauma of andere aandoening

Niet alleen wanneer het aangezicht rechtstreeks betrokken is bij de operatie of behandeling is kaakrevalidatie nodig. Vaak gebeurt het dat er na een val, een slag, een beroerte en zelfs bestraling bij kanker gevolgen zijn voor de kaak of het aangezicht.

Een val, een slag of een ander trauma kan gevolgen hebben voor het optimaal functioneren van de kaak. Hierbij kan kaakrevalidatie aangewezen zijn. Nadat de verwondingen zoals schaafwonden, hechtingen, breuken en dergelijke genezen zijn, kan de kaakrevalidatie opgestart worden. Daarbij kan een balans gevonden worden tussen een thuisprogramma en behandelingen door de kinesist in zijn of haar praktijk.

Kaakrevalidatie kan je helpe
© Pixabay.com

Ook een trombose, beroerte, cva of facialisverlamming kan gevolgen hebben voor het functioneren van het aangezicht. Hierbij moet eerst aandacht besteed worden aan de resorptie van het letsel ter hoogte van de hersenen. Nadien komt dan het restletsel of de verlamming aan de beurt. Het is van groot belang om dit letsel op een frequente manier te revalideren. Daardoor worden ook je kansen op een positieve prognose verhoogd.

Een behandeling tegen kanker vermindert niet zelden de levenskwaliteit van mensen. Er ontstaan bijvoorbeeld zenuwpijnen na een bestraling, een chemokuur of het wegnemen van een tumor. Ook dan is kaakrevalidatie een mogelijkheid om de klachten te verlichten. Dit soort van behandeling vergt weliswaar heel specifieke technieken, waardoor je hiervoor niet bij om het even welke behandelaar van kaakklachten terecht kan.

Kinesitherapie bij kaakrevalidatie wordt terugbetaald

Het N-nummer, dat je terugvindt op het operatieverslag of kan opvragen bij de chirurg, bepaalt hoeveel sessies terugbetaald worden. Is dit nummer hoger dan 200 dan heb je recht op 60 verhoogde terugbetalingen. Is het lager dan 200, dan krijg je 18 beurten terugbetaald. Een voorschrift van de arts voor kinesitherapie en een document met het operatienummer en de N-waarde volstaan. De therapeut vraagt dan de terugbetalingen aan. Het remgeld, dat je dan zelf nog moet betalen, wordt meestal terugbetaald door de hospitalisatieverzekering.

Kaakpijn zonder operatie of trauma?

Ervaar je kaakpijn zonder dat je een van bovenstaande operaties of aandoeningen hebt ondergaan? Blijf er dan niet mee zitten. Ook hier kan kaakrevalidatie soelaas bieden. Wil je weten wat de oorzaak is van je kaakpijn? Doe dan de test hier.

1 reactie op “Kaakrevalidatie kan je helpen

  1. Lionel says:

    Dag Isabelle, hoe kan ik terugbetaling regelen voor de kinesist na mijn kaakrevalidatie?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *