De beste sporten voor senioren

Denkt u niet dat senioren niet kunnen sporten! Het is zelfs heel gezond om in beweging te blijven, het behoeft natuurlijk geen enkele toelichting dat sport het lichaam en de geest scherp, fris en gezond houdt. Bovendien vermindert sporten de kans op dementie, geeft het interactie en daarmee een plezierige oude dag. Natuurlijk is het wel zo dat snelheid en intensiteit aangepast moeten worden aan de lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Dit zijn de beste sporten voor senioren.

De beste sporten voor senioren
© Pixabay.com

Yoga
Niet alleen voor hippe dertigers, maar zeer zeker ook goed voor senioren, is yoga. Het rekken en strekken van de spieren houdt u soepel en mobiel. Yoga brengt behalve de nodige beweging, beheersing en coördinatie ook veel rust in het hoofd. Het voorkomt instabiliteit onder de hersenpan. Dat is belangrijk omdat, met name bij alleenstaanden, een depressie dikwijls op de loer ligt. Interactie en sociale contacten zijn onmisbaar. Wie echter niet elke keer met anderen in een zaaltje aan yoga wil doen, kan de eeuwenoude oefeningen ook prima thuis uitvoeren.

Zwemmen
De 100 meter vrije slag in 47,68 seconden, dat gaat op een bepaalde leeftijd niet meer, maar zwemmen is naast heerlijke recreatie gewoon erg goed voor uw lichaam. Het water vormt een andere omgeving die u alert houdt, en u traint alle spieren en de ademhaling. De belasting van de gewrichten is minder zwaar – net zo zwaar als u zelf wilt. Zwemmen is niet voor niets al heel lang populair bij senioren.

Seniorenfitness
Tik het woord seniorenfitness in op Google en u stuit op veel resultaten: in elke regio, dorp of stad is er wel de mogelijkheid om te fitnessen, maar dan wel in een tempo en inspanningsniveau dat bij u past. Seniorenfitness kent speciale programma’s om uw lichaam in conditie te houden en zo het ouder worden flink te vertragen.

De beste sporten voor senior
© Pixabay.com

Wandelvoetbal, (foot)golf en het bijbehorende wandelen
Natuurlijk is golfen al heel lang een geliefde vrijetijdsbesteding van senioren. Het is goed om in de open lucht bezig te zijn en het wandelen tussen de holes is heel gezond – er wordt wel eens gezegd dat wandelen veel beter voor u is dan joggen of sprinten. Wat nieuwer aan het firmament is Footgolf: een combinatie van golf en voetbal. De holes zijn groter, want de voetbal moet erin passen. Wie echter meer volgens de voetbalwetten wil spelen, kiest voor wandelvoetbal oftewel walking football. Hierbij is het verboden om te rennen, dus uitermate geschikt voor 55-plussers.

Teamverband
Eigenlijk zijn er voor de meeste sporten wel alternatieven die het voor senioren aantrekkelijk maken om mee te blijven doen. Het belangrijkste is dat je een fit en alert lichaam hebt. Een dagelijkse wandeling is voor de één genoeg, de ander wil graag in groepsverband bezig zijn. En dat is wel zo gezellig, want naderhand is er alle tijd en gelegenheid voor een kopje koffie, of om een pint te drinken. Het schept een band, als team, en misschien houdt u er vrienden aan over. De sfeer die u van vroeger kent, in de kleedkamer en op het veld, is misschien wel de sfeer die u al jaren mist. Vertrouw er maar op dat die sfeer nog altijd hetzelfde is, wanneer u aan sport gaat doen. Wij wensen u alvast heel veel plezier.

1 reactie op “De beste sporten voor senioren

  1. Hanne says:

    Dansen hoort hier ook bij! Goed voor lichaam én geest. En je kunt het blijven doen tot je 100 bent of ouder.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *