Yoga’s reflexen op lichaam en geest

Meer dan een fysieke oefening, zoekt yoga de harmonie tussen lichaam, geest en ziel in elke oefening. De praktijk, die dateert van eeuwen geleden, is verdeeld over verschillende types die verschillen in moeilijkheidsgraad en tijd van uitvoering. Elk ervan, van de makkelijkste tot de meest gecompliceerde, brengt voordelen met zich mee die het hele leven van de student betreffen.

Yoga's reflexen op lichaam en geest
© Pixabay.com

Wat draagt yoga bij aan mijn lichaam?
Het denken over lichaamsbeweging leidt meestal tot de verbeelding om te trainen, waarbij de resultaten verschijnen dankzij het verhoogde gewicht, het ruwe en onvermoeibare aspect van degenen die oefenen. Maar hoe zit het met yoga, hoe definieer je het? Hoe zie je het in actie in je lichaam?

In tegenstelling tot het trainen of andere methoden van fysieke activiteit, gebruikt yoga alleen het gewicht van het lichaam om de oefeningen uit te voeren. Het dringt er dus bij de beoefenaar op aan om te innoveren, spieren te rekken en zijn of haar gewrichten te bewerken. Het resultaat is een verbetering van verschillende fysieke aspecten.

Wat men in eerste instantie van een yogaveteraan vindt, gaat over zijn flexibiliteit. In feite is een van de sterke punten van de praktijk dat het de spieren conditioneert en de gewrichten stimuleert, zodat de eerste niet atrofieert en de tweede het bereik van hun bewegingen niet beperkt.

Het zijn de bewegingen, gedicteerd door poses, die de yoga domineren. Elke keer dat de beoefenaar er een uitvoert, verhoogt hij zijn eigen kracht. Benen, rug, schouders en armen.

De som van deze oefeningen gaat verder dan de kracht, maar beïnvloedt ook de houding en het evenwicht van de beoefenaar. Ondanks het werken met ongewone poses, is het doel van yoga om je lichaam in het algemeen op één lijn te brengen, omdat elke pose eisen stelt aan alle leden.

Zo komen beide schouders, de rug en de heupen ten goede. Het evenwicht komt voort uit de praktijk en de concentratie, die op natuurlijke wijze verbetert naarmate jouw ervaring toeneemt.

Hoewel dit alles vermoeiend klinkt, is het eindresultaat niet helemaal zo. Yoga is ook gerelateerd aan de toename van de spierkracht en reguleert de productie van het hormoon cortisol, wat bijdraagt aan de strijd tegen stress. Op deze manier voelt de beoefenaar zich in zijn dagelijks leven steeds gewilliger.

Yoga's reflexen op lichaam & geest
© Pixabay.com

En mijn geest, hoe kan yoga jou ten goede komen?
In het algemeen verbetert alle fysieke activiteit jouw mentale en psychologische toestand. Endorfine, een neurotransmitter die vrijkomt na eender welke oefening, is in staat om de stemming en het gevoel van eigenwaarde te verbeteren, naast het handelen op verschillende andere vlakken.

Yoga, als onderdeel van deze vergelijking, werkt op een iets andere manier. Verre van de agitatie van bodybuilding verweven deze praktijk ontspanning, de verlichting van stress en dagelijkse beslommeringen, met de manipulatie van het lichaam zelf.

Zo verkent en ontdekt het nieuwe grenzen van zelfcontrole, kracht en evenwicht. Dit alles gedicteerd door de adem. Het resultaat is een fysieke activiteit die de meditatie stimuleert en verbeteringen brengt in verschillende mentale aspecten.

Door het terugbrengen van de fysieke kant zoals hierboven uitgelegd, ontspant yoga het zenuwstelsel, dat de slaap controleert. Een onderzoek van de Harvard Medical School, in de Verenigde Staten, heeft de verbetering van de slapeloosheidsverschijnselen in verband gebracht met de beoefening van yoga. Volgens de studie waren slechts 8 weken genoeg om significante resultaten te laten zien.

Andere studies hebben ook het bijna onmiddellijke effect van yoga op de beoefenaars bewezen. Op korte termijn, dat wil zeggen direct na de eerste klas, is het al mogelijk om verbeteringen te zien in het functioneren van de mentale activiteit van de persoon.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *