Verantwoord stretchen met deze technieken

Hoewel er nog steeds veel mensen zijn die ervan overtuigd zijn dat stretchen nutteloos is, weten de meesten onder ons ondertussen wel waarom stretchen net wel aan te raden is. Het stretchen van de spieren is niet langer alleen bedoeld voor de sportievelingen onder ons maar ook vooral voor diegenen met specifieke lichaamsklachten ten gevolge van verkeerde (zit)houdingen tijdens de werkuren. Overal vinden we voorbeelden van stretchoefeningen terug maar helaas zijn niet alle oefeningen even veilig en daardoor kunnen ze voor heel wat spierklachten zorgen achteraf. Wij zetten hier enkele veilige en efficiënte rekoefeningen op een rijtje.

Verantwoord stretchen met deze technieken
© Pixabay.com

Balasana
Deze oefening wordt vooral gebruikt tijdens yogalessen en kan, zonder problemen, thuis uitgevoerd worden. De Balasanatechniek – ook wel kindhouding genoemd – laat de spierspanning los en focust op het rekken van heupen, enkels en dijen. Voor deze oefening moet je op handen en knieën gaan zitten en vervolgens je tenen strekken zodat de bovenkant van je voeten op de grond komt te liggen. De billen moeten de hielen raken en de knieën moeten loodrecht staan t.o.v. de heupen. De armen dienen gestrekt langs het lichaam gelegd te worden. Hiervoor moet je voorover buigen zodat de buik– en borststreek volledig tegen de bovenbenen aan liggen en je voorhoofd de grond kan raken. Je kan deze houding gedurende enkele minuten aanhouden en meerdere keren herhalen voor een optimaal resultaat.

Smeltend hart
Dit is dé oefening bij uitstek voor alle mensen met kantoorjobs! Na een hele dag gekluisterd aan het computerscherm te zitten in een naar voren gebogen, slechte houding, kan deze oefening je weer als herboren doen voelen! Leg een yogamat of een dekentje op de grond om pijn aan de knieën te voorkomen en zet je op handen en knieën neer. Beweeg door de handen steeds verder naar voren te plaatsen en zie erop toe dat de billen steeds loodrecht boven de knieën blijven. De borststreek komt hierdoor steeds dichter bij de yogamat (of bij het dekentje) en dankt hieraan zijn naam “smeltend hart”. Deze oefening kan je gedurende enkele minuten doen en daarna meermaals herhalen voor een beter effect.

Verantwoord stretchen
© Pixabay.com

Dangling
Ook deze oefening wordt vooral in yogapraktijken toegepast en heeft een zeer ontspannend effect op ons lichaam. Dangling stimuleert de spijsvertering en de blaasmeridiaan evenals de werking van milt, lever en nieren. Verder is dangling ook zeer efficiënt bij menstruatiekrampen en rugpijn. Dangling zorgt voor een algemene versterking van het lichaam. Om in deze houding te geraken dien je beide voeten zodanig te plaatsen dat ze op heupbreedte geopend zijn. Buig daarna voorover en plaats, indien mogelijk, je handen op de grond achter je voeten. Concentreer je op je ademhaling en voel hoe de pijn in je lichaam verdwijnt.

Viparita Karani
Viparita Karani is een houding waarbij je je benen tegen de muur plaatst ter bevordering van de bloedcirculatie in de benen en voeten. Deze oefening is zeer eenvoudig uit te voeren: ga op je rug op een matje liggen en trek je knieën op tot aan je borstkas. Strek daarna je benen naar het plafond toe en zorg ervoor dat je billen de muur raken. Hou deze pose enkele minuten aan en herhaal vervolgens een paar keer.

Als je op zoek bent naar simpele, niet-tijdrovende en vooral veilige rekoefeningen, maak dan gebruik van bovenstaande voorbeelden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *