Veilige buikspieroefeningen die effect hebben

We hebben het vaak over het trainen van de buikspieren. Voor veel mensen is het de ultieme wens om een platte buik te hebben. Zo’n blokjesbuik is vaak te hoog gegrepen, maar een plattere buik willen we allemaal. Veilig buikspieroefeningen doen die ook nog effectief zijn, is nog niet zo makkelijk. Wij geven je tips voor veilige buikspieroefeningen die effect hebben.

Veilige buikspieroefeningen die effect hebben
© Pixabay.com

Wat zijn buikspieren?

Als we spreken over onze buikspieren, hebben we het vaak over onze core. Je core is hetzelfde als je romp, oftewel het centrum van je lichaam. Het bestaat niet alleen uit je buikspieren, maar ook uit je rugspieren, bilspieren en bekkenbodemspieren. Het trainen van je core is een belangrijk onderdeel van je fitnesstraining. Als je het alleen hebt over je buikspieren, dan gaat het om je rechte, schuine en diepliggende buikspieren. Wil je een blokjesbuik, dan moet je naast het doen van buikspieroefeningen ook werken aan het verbranden van je buikvet.

Waarom is het trainen van je buikspieren belangrijk?

Buikspieren trainen of je core is belangrijk, omdat we een groot deel van de dag zittend doorbrengen. Hierdoor verzwakken je rompspieren. Je traint je buikspieren niet alleen, omdat een platte buik mooi staat, maar ook om je lichaam stabiel te houden. Een sterke core zorgt voor een betere houding, je zal minder last hebben van je onderrug en je krijgt meer kracht.

Veilige buikspieroefeningen die effect hebbe
© Pixabay.com

De beste oefeningen voor je buikspieren

Iedereen kent de sit ups en de crunches als standaardoefeningen om je buikspieren te trainen. Dit zijn niet de meest effectieve buikspieroefeningen. Bovendien is het lastig om ze goed uit te voeren. Als je ze niet goed uitvoert, krijg je last van je nek en je rug. Wat zijn dan wel de beste oefeningen voor je buikspieren?

  • Planken: Bij het planken steun je op je handen en je tenen. Het belangrijkste aandachtspunt is om je rug recht te houden. Span je buikspieren zo strak mogelijk aan. Probeer het planken 30 seconden vol te houden en bouw dit uit naar 60 seconden. Herhaal dit drie tot vijf keer en neem steeds een minuut rust.
  • Leg raises: Om je onderste buikspieren te trainen doe je leg raises. Bij deze oefening lig je op je rug met je handen naast je. Je tilt je benen op en laat ze langzaam zakken zonder de grond te raken. Krijg je last van je rug, leg je handen dan onder je zitvlak. Herhaal dit acht tot tien keer.
  • Cross Crawl: Ook bij deze oefening lig je op je rug met je handen langs je lichaam. Je heft je benen in een hoek van negentig graden terwijl je onderrug op de grond gedrukt blijft. Je maakt fietsbewegingen door om de beurt je benen uit te strekken terwijl je andere been geplooid blijft. Herhaal dit vijftien keer, neem rust en doe dan nog drie reeksen.

Span tenslotte de hele dag door je buikspieren aan. Of je nu aan het werk bent, de afwas doet of een boek leest. Op deze manier train je laagdrempelig de hele dag je buikspieren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *