De complete outfit voor een fietsvakantie

Een fietsvakantie, het is een mooie manier om er actief, goedkoop en avontuurlijk op uit te trekken. Lichaamsbeweging combineren met frisse lucht, prachtige uitzichten en elke dag weer nieuwe verrassingen. Je hoeft van tevoren niet veel te regelen. Geen annuleringsverzekeringen, geen koffers, vluchten en tickets. Wel belangrijk is een goeie outfit. Wat trek je aan op fietsvakantie?

De complete outfit voor een fietsvakantie
© Pixabay.com

Fietsbroek met zeem
Langdurig fietsen kan natuurlijk zadelpijn en andere ongemakken veroorzaken, zeker bij mensen die niet gewend zijn aan het afleggen van lange afstanden. De geoefende fietser weet dat je beter niet in je spijkerbroek op pad kunt gaan. Zij dragen altijd een fietsbroek met een zogenaamde zeem. Deze zorgt ervoor dat je geen irritatie aan je liezen of billen krijgt. Gewone broeken en onderbroeken zijn niet gemaakt om langdurig mee op de fiets te zitten. De naden zitten op plekken waar het kan gaan schuren. Er zijn overigens wel fietsbroeken (MTB-shorts) met een normaal design, zodat je er niet continu uitziet als een wielrenner.

Fietsonderbroek
Vind je het vervelend om strakke broeken te dragen? Dan is de fietsonderbroek een goede oplossing. Deze hebben eveneens een zeem, maar draag je onder je normale kleding. Ze bestaan gelukkig in dames- en herenmodellen omdat vrouwen nu eenmaal andere (kwetsbare) drukpunten hebben dan mannen. Het is slim om het niet bij de aanschaf van één fietsbroek of fietsonderbroek te houden. Je wilt er wel eens één wassen, of simpelweg uit meer kleuren kunnen kiezen.

Bovenkleding
Het ligt eraan op welk niveau je op de pedalen stapt: ga je zeer grote afstanden afleggen en wordt het echt een uitdaging, dan investeer je graag in een professionele outfit. En dan schaf je een fietsshirt van elastisch materiaal aan, deze voeren het transpiratievocht af, ventileren en maken je gestroomlijnd. Anderen willen op hun gemak een paar uur fietsen, dan de tent opzetten om vervolgens een pint te drinken. Zij hebben vanzelfsprekend ook baat bij de fiets(onder)broek, maar hoeven het met hun bovenkleding letterlijk niet zo nauw te nemen. Fietsen in een t-shirt of trui is heerlijk. Zorg wel voor een korte regenjas, dus niet met lange panden of touwtjes die tussen de spaken kunnen komen.

De complete outfit voor fietsvakantie
© Pixabay.com

Schoenen en sokken
Voor je schoeisel geldt hetzelfde als voor de bovenkleding: dat ligt geheel aan wat voor fietser je bent. Er bestaan speciale fietssokken en -schoenen. De dikte van de sokken hangt af het seizoen, maar let op dat het ‘s avonds koel kan zijn. Sokken moeten goed vocht af kunnen voeren en liever geen naden hebben. Er zijn speciale racefietsschoenen met bindingen, maar ook MTB-schoenen of wandelfietsschoenen. Je sneakers kunnen ook voldoen!

Helm en zonnebril
Deins er niet voor terug om een helm te dragen, professionele wielrenners dragen ze niet voor niets. In glooiende gebieden wil je nog wel eens een rappe afdaling maken. Je fiets kan instabiel zijn door de vele bagage. En er kunnen her en der afgronden zijn. In een aantal landen is een fietshelm daarom verplicht. Tevens beschermt een fietshelm tegen de zon. Je maakt je outfit compleet met een zonnebril naar smaak, ook in dit geval ligt het geheel aan je intenties. Wordt het een uitputtingsslag, of een ontspannen tochtje? Veel plezier in ieder geval, tijdens jouw fietsvakantie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *