Intimiteit bij senioren, een taboe

Een mens heeft liefde, nabijheid en affectie nodig om goed te kunnen functioneren. Dat is zo als je jong bent, maar ook als je ouder wordt blijft het een basisbehoefte. Wat blijkt? Intimiteit bij ouderen heeft zelfs een positief effect op de gezondheid, maar berust vaak nog in een taboesfeer. Meer weten? Je leest er alles over in deze blog.

© Pexels.com

Intimiteit is een basisbehoefte

Maar wat houdt dat precies in, ‘intimiteit’? We spreken bij intimiteit van een breed begrip. Een goed gesprek, kan gerust ook intimiteit zijn. Intimiteit is immers niet per se seksualiteit en bij seks hoort niet automatisch intimiteit. Volg je nog? We leggen het even beter uit. Een innig gesprek en een knuffel kan meer intimiteit omvatten dan een routineus liefdesspel tussen twee partners die op elkaar zijn uitgekeken of een snelle onenightstand na een wilde avond in de club, als je snapt wat ik bedoel. Bij intimiteit spreken we van een bepaalde warmte en verbinding tussen twee individuen. Intimiteit is enorm waardevol en bepaalt in grote mate je geluk. Daarom spreken we ook van een basisbehoefte, want een leven zonder intimiteit is voor de meeste mensen niet veel waard. 

Vormen van intimiteit

Intimiteit kan dus vele vormen aannemen. Ook zelfliefde en masturbatie met of zonder sextoys, kan een vorm van intimiteit zijn. Maar dus ook een vriendelijk en diepgaand gesprek kan onder de noemer intimiteit vallen. Daarnaast kennen we ook iets als ‘spirituele intimiteit’. Wanneer twee mensen dezelfde levensovertuiging hebben kan die band dus ook als erg intiem worden ervaren. 

© Pexels.com

Intimiteit bij senioren 

Hoe ouder je wordt, hoe meer behoefte je hebt aan die intimiteit en waardevolle connecties. Vriendschappen zijn natuurlijk doorheen je hele leven van belang, maar wanneer je eenzaam in het rusthuis bent, speelt intimiteit een nog grotere rol in de mate van welbevinden. Maar het leven zou het leven niet zijn als daar nu net de paradox zit. Laat het net bij ouderen zijn dat intimiteit vaak op een heel laag pitje wordt beleefd. Er lijkt een soort taboe rond te bestaan. Seksualiteit in het rusthuis bijvoorbeeld is geen dagdagelijks onderwerp, terwijl seksualiteit het toch als heel menselijk en basaal wordt ervaren. De oplossing? Seksualiteit in rusthuizen bespreekbaar maken, samen met het verplegend personeel en directie de dialoog open gooien! Alleen zo krijg je een taboe uit de wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *