Je eerste bikepacking trip: alles wat je moet weten

Verzot op de natuur, fietsen en impulsieve tripjes? Dan ben je wellicht al bepakt en gezakt voor je eerste bikepacking tocht. We geven je geen ongelijk, want tijdens het fietsen neem je het prachtige landschap veel meer in je op dan wanneer je er met de auto door rijdt. Bovendien leef je op deze manier duurzaam en minimalistisch, een stuk beter voor het milieu dus! Voor alles is een eerste keer, maar om die eerste trip zo vlot mogelijk te laten verlopen, lees je in dit artikel alles wat je moet weten om er een geslaagde tocht van te maken. 

© Pexels.com

Wat is bikepacking? 

De activiteit bikepacking combineert ‘backpacking’ en ‘biking’. Met gravelbikes kom je te weten wat er allemaal off road te ontdekken valt. Belangrijk is dus dat je van onbetreden paden, unieke plekken en zandwegen houdt! Meer concreet doe je dit minimalistisch, budgetvriendelijk en duurzaam. De twee essentials zijn dan ook een geschikte fiets en een minimum aan bagage. Na een hele dag het prachtige landschap in je opgenomen te hebben, slaap je waar je tocht je heeft gebracht en zet je je tentje in the middle of nowhere. Met andere woorden: puur avontuur! 

Vergeet de essentials niet 

Een gravel bike kopen is al gebeurd? Dan zijn er nog enkele essentials die je best meeneemt op avontuur. Neem als eerste steeds een reparatiekit mee voor wanneer het even mis zou gaan met je fiets. Deze omvat basisgereedschap zoals een fietspomp. Even een paar inkopen doen? Dan zal een kwaliteitsvol fietsslot van pas komen. Je wil tenslotte niet dat je (nieuwe) fiets gestolen wordt. Denk ten derde aan een handig drinksysteem. Dit laat je toe om handsfree te drinken tijdens het biken. Neem tenslotte een slaaptentje mee voor een goede nachtrust. Zo zit je weer vol energie om je avontuur de volgende ochtend verder te zetten! 

© Pexels.com

Ready to bike? Nog een laatste advies 

Volledig gepakt om aan je tocht te starten? Neem nog snel even volgende twee adviezen in je op. Ten eerste: laat het op je afkomen. Begrijp het niet verkeerd, planning is essentieel. Maar probeer jezelf niet te wringen in een vooraf bepaalde stijl. Er is namelijk geen ‘juiste’ manier om te bikepacken, dus plan een ervaring die jezelf weerspiegelt. Hier zal je het meest van leren en zo ook de leukste plekjes ontdekken. Ten tweede: verontschuldig je nooit omdat je een beginner bent. Erken in de plaats daarvan dat je nog moet leren en maak vooral plezier. Vier overwinningen, hoe klein ze ook lijken! 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *