Een verantwoorde traktatie na het sporten

De die-hard. Never nooit niet opgeven. Door tot aan het gaatje en liefst nog net even verder, met het ultieme doel in zicht: yes, de tien kilometer gehaald. Honderd push-ups, eitje. Een rondje door de hele sportschool gedaan en gehakt gemaakt van de trainingsschema’s. Net weer een limiet gehaald, ook al zag het zwart voor je ogen. Zweetplekken overal, maar een voldaan gevoel. Wie is hier de baas???

Een verantwoorde traktatie na het sporten
© Pixabay.com

En dan kom je thuis…na je recente krachtsinspanningen schreeuwt je lichaam om calorieën, om lekkernijen, om lekker, om ZOET. Zoet, en wel VEEL, en wel NU!

Het stemmetje in je achterhoofd weet echter wel beter…het zou zonde zijn om nu al die verbrande calorieën er weer aan te snoepen. Of toch niet? Wat maakt het ook uit, dat ene moussje, dat crème bruléetje die je toch nog hebt staan.
Tweestrijd. Paniek. Twijfel. Wat nu?

Tijd om verantwoord te cheaten dus
Geen nood, wij hebben een aantal ideeën voor desserts op een rijtje gezet die super smaken en die tegelijkertijd jouw afgetrainde sixpack geen kwaad doen. Sterker nog, die je nog verder sterk en gezond maken en die je lichaam helpen herstellen. Nieuwsgierig? Lees hieronder verder!

Enige achtergrondinformatie
Belangrijk om te weten is dat eiwitten de bouwstoffen zijn van spiervezels. En laat je nu net je spieren zwaar belast hebben – eiwitten helpen erbij om de spieren te herstellen. Dus, een dessert met veel eiwitten erin hoeft helemaal niet slecht te zijn. Daarbij geven eiwitten snel een verzadigd gevoel waardoor je sneller tot rust komt.
Ook zijn anti-oxidanten belangrijk om je lichaam en je (spier-) cellen weer in balans te brengen. Deze anti-oxidanten vind je vooral in groenten en fruit, maar ook in (gedroogde) kruiden en specerijen.

Een verantwoorde traktatie na het sporte
© Pixabay.com

Okee, en dan?
Een gerecht waar veel eiwitten in zitten is kwark. Met kwark kun je eindeloos variëren, maar combineer bijvoorbeeld eens met granaatappel (lekker zoet en toch gezond), met noten of met havermout.
Nog zo’n powerfood bom is de avocado. En ook deze vrucht kun je in vele vormen gebruiken om er een (dessert) feestje van te bouwen. Avocado-chocolatemousse, anyone?
Sowieso is fruit natuurlijk niet weg te denken als we het hebben over gezonde desserts. Blauwe bessen, rood fruit salade, appeltje uit de oven. Niet moeilijk en verantwoord. Een tikje uitdagender? Probeer dan eens aardbeiensoep, bananenbrood of gestoofde pruimen.
Waar je vast nog niet aan gedacht hebt is dat je ook groenten prima kunt gebruiken als dessert, en dan ook nog in een zoete variant. Bloemkool bijvoorbeeld kan je prima gebruiken als bodem voor een pizza. De bloemkool pizza kun je vervolgens bedekken met alle gezonde dingen die je kunt bedenken en smullen maar.
Met andere soorten groenten kun je ook verrassende en gezonde desserts op tafel toveren: wat dacht je van wortelcake, pompoentaart of zoete aardappel brownies?

Tot slot
Kortom, met enige creativiteit, goede wil en goed internet zoekgedrag zijn er meer dan genoeg verantwoorde desserts voor na het sporten te vinden. Onthoudt daarbij dat de basis altijd vers fruit en groente is, en dat ook variaties die niet al te veel tijd kosten makkelijk verkrijgbaar zijn, zowel online als in de supermarkt op de hoek.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *