De kracht van eiwit

Het is een bekend fenomeen. Eiwitshakes drinken voor, tijdens of na het sporten. Veel sporters zweren bij de speciale eiwitshakes. Wie een gespierd lichaam wil hebben, zou voldoende eiwitten tot zicht moeten nemen en bovendien bevorderd een grote hoeveelheid van eiwitten het herstel van de spieren. Kloppen deze beweringen? En wat is de functie van eiwitten tijdens het sporten?

De kracht van eiwit
© Pixabay.com

Wat zijn eiwitten

Allereerst is het belangrijk om te weten wat eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, precies zijn. Eiwitten zijn een van de voedingsstoffen die we dagelijks binnen horen te krijgen. Het is een belangrijke stof voor ons lichaam, ze leveren energie en aminozuren en dienen vooral als bouwstof voor het lichaam. Aminozuren zijn de bouwstenen van een eiwit. Uit deze aminozuren kan ons lichaam bepaalde eiwitten zelf maken, maar sommigen eiwitten moeten we echt uit onze voeding halen. Deze eiwitten worden dan ook essentiële eiwitten genoemd.
Eiwitten komen vrijwel in elk voedingsmiddel voor en zijn op te delen in dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in producten als vlees, vis, eieren, melk en kaas. Plantaardige eiwitten halen we uit producten zoals brood, peulvruchten, graanproducten en noten. De eiwitten uit plantaardige voedingsproducten bevatten vaak relatief minder essentiële eiwitten en zijn moeilijker te verteren door het lichaam.
Gemiddeld heeft een gezond persoon 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig, maar dit verschilt per persoon. De eiwitbehoefte van ieder individu is verschillend door verschillen in de leeftijd, lichaamsgewicht en leefomstandigheden. Vegetariërs en veganisten hebben bijvoorbeeld meer eiwit nodig om alle essentiële eiwitten binnen te krijgen. Ook voor sporters is het belangrijk voldoende eiwitten binnen te krijgen. Ik leg je uit waarom.

Spieropbouw

Eiwitten zijn een erg belangrijke bouwstof voor spieren. Vooral bij kracht- en duursporten is een goede spieropbouw belangrijk. Na het sporten schreeuwen uw spieren om aminozuren. En laat de eiwitten deze aminozuren nu kunnen leveren. Je lichaam breekt de voedingsstoffen die je binnenkrijgt af. Eiwitten worden afgebroken tot aminozuren die vervolgens na opname door de darmen in het bloed getransporteerd worden. Door middel van de bloedbaan komen de aminozuren dan bij de spieren terecht.

De kracht van eiwi
© Pixabay.com

Wanneer je hebt gesport, zijn er kleine scheurtjes in je spieren ontstaan. Dit is volkomen normaal, maar het lichaam moet dit wel weer herstellen. Als reactie op de scheurtjes krijgen de groeihormonen het signaal om de spieren te herstellen.
De aangevoerde aminozuren worden dan door de spiercellen gebruikt om de scheurtjes te repareren. Dit proces noemt men ook wel de eiwitsynthese van de spieren.

Eiwitsynthese

De eiwitsynthese zorgt dus uiteindelijk voor de spieropbouw. Het is bij het sporten niet allen belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen om de spieren snel te laten herstellen, maar ook om de spieren krachtiger te maken. Wanneer je lichaam namelijk meer eiwitten op kan bouwen in de spieren, groeit de spiermassa en word je krachtiger en sterker. Het kan dus zeker niet kwaad om voor, tijdens of na het sporten wat extra eiwitten te nemen. Wel kunnen de spieren per moment een maximale hoeveelheid van twintig gram opnemen.

Bij sport zijn alle voedingsstoffen uiteraard van belang om het lichaam optimaal te laten functioneren, maar de eiwitten spannen de kroon. Sporten doe je immers met je spieren en die worden in leven gehouden door de eiwitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *