Hoe zit het met sportdrankjes?
Sportdrankjes zijn zeer geliefd. Niet alleen is het een fijne dorstlesser, aangezien je tijdens het sporten veel vocht verliest, ook kan de drank veel energie geven om jouw workout een boost te geven. Welke soorten zijn er allemaal en in hoeverre draagt een sportdrankje echt bij aan het resultaat?
Wat zit er in een sportdrankje?
Bij intensief sporten, verlies je veel vocht. Als je dit tekort niet aanvult, loop je het risico op kramp in je spieren. Dan kun je natuurlijk gewoon water drinken, maar hierin zitten geen stoffen die vocht vasthouden in je lichaam. Sportdrankjes, daarentegen, bevatten koolhydraten, vitamines en zouten die er wel voor zorgen dat je lichaam vocht vasthoudt.
Een sportdrankje is enkel een mengsel van water, suikers en zouten, ook wel koolhydraten en elektrolyten genoemd. Je lichaam kan deze stoffen dus gebruiken om niet uit te drogen tijdens intensief sporten, maar ook kan het extra energie leveren.
Echter, alleen door deze stoffen krijgt een sportdrankje niet zijn lekkere smaak. Dit komt door de toegevoegde zuren, zoals citroenzuur. Dit zorgt voor een langere houdbaarheid. Sommige sportdrankjes bevatten ook nog extra vitamines.
Hoe kun je vocht vasthouden?
De elektrolyten die in een sportdrankje zitten, zijn mineralen, zoals calcium, chloor, kalium, magnesium en natrium. Vooral het natrium zocht voor het sneller opnemen van vocht, waardoor je meer dorst krijgt en meer gaat drinken.
Het vocht wordt ook beter vastgehouden, waardoor er minder belangrijke stoffen via urine verloren gaan. Let er wel op dat een teveel aan elektrolyten maagproblemen kan opleveren, aangezien ze niet te hoeven worden aangevuld.
Hoe krijg je meer energie?
De koolhydraten die in een sportdrankje zitten, zorgen voor extra energie tijdens het sporten. Teveel koolhydraten remmen echter de vochtopname in je lichaam, dus is een sportdrankje met weinig koolhydraten aan te raden als je enkel vocht wilt opnemen tijdens het sporten. De ideale combinatie voor het opnemen van voldoende vocht en het krijgen van extra energie is een sportdrankje met 60 tot 80 gram koolhydraten.
Het zuur in een sportdrankje?
Ook zit er zuur in een sportdrankje, wat zorgt voor een hogere houdbaarheid en de karakteristieke smaak. Desalniettemin is een teveel aan zuur niet goed voor je lichaam en slecht voor je tanden. Je kunt in dit geval een bidon met een tuitje kopen, waardoor de drank niet langs je tanden, maar rechtstreeks je keel in glijdt. Kies bij voorkeur een sportdrankje met niet teveel zuur, omdat dit ook maag-darm klachten kan veroorzaken.
Hyper-, hypo- en isotoon
Er zijn drie verschillende soorten drankjes, waarbij het verschil wordt bepaald door de snelheid waarmee je lichaam het opneemt. Water is erg hypotoon en wordt snel opgenomen, maar bevat daarentegen ook minder energie.
Hypertone drankjes, zoals vruchtensapjes, geven wel meer energie, maar de opname duurt langer. Een hypertoon drankje werkt dus het beste voor of tijdens het sporten.
Het beste voor tijdens het sporten is een isotoon drankje, waardoor je lichaam snel stoffen op kan nemen. Tevens is het beter om na het sporten een isotoon drankje te drinken.
Wanneer welk sportdrankje?
2 uur voor het sporten, kun je het beste een hypotoon of isotoon drankje nuttigen. Hierbij is water het beste vlak voor je gaat sporten. Hypertone drankjes werken het beste tijdens of vlak voor het sporten.
Sportdrankjes zorgen dus voor een positief resultaat bij sporten, maar bij minder intensieve trainingen is het zeker niet noodzakelijk.