Alles wat je moet weten over voedingssupplementen

Sportvoeding is nog nooit zo hoog geweest: miljoenen amateur- en beroepssporters maken in hun trainingsroutine gebruik van supplementen. De voeding zelf is immers niet altijd in staat om aan de dagelijkse voedingsbehoeften van ons lichaam te voldoen.

Alles wat je moet weten over voedingssupplementen
© Pixabay.com

Om fysiek fit te blijven en het lichaam van dromen te veroveren is vastberadenheid en geduld nodig. De resultaten zijn echter niet direct zichtbaar en hoe gedisciplineerd u ook bent in de training, u moet een evenwichtig dieet aanhouden.

Eiwitten, koolhydraten, vitaminen, minerale zouten en vetten kunnen niet in de juiste dosering ontbreken. Maar we slagen er niet altijd in om in te nemen wat ons lichaam nodig heeft, en daar komen de supplementen voor in aanmerking. Ze zullen, in de juiste dosis, het verlies en het gebrek aan deze voedingsstoffen in het lichaam aanvullen.

Het is echter de moeite waard om op te merken dat ze niet in de plaats komen van de maaltijden en dat ze in de juiste mate moeten worden geconsumeerd.

Wat zijn voedingssupplementen
Voedingssupplementen dienen, zoals de naam al zegt, als aanvulling op het dieet van amateur- en topsporters en leveren de voedingsstoffen die bijdragen aan de fysieke conditie en duurzaamheid.

Ze worden geconsumeerd door degenen die proberen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden van verschillende voedingsstoffen te bereiken die mogelijk afwezig zijn in de dagelijkse voeding. Met deze functie kunnen ze samenwerken aan het verminderen van spiervermoeidheid, het versnellen van de stofwisseling en zelfs vetverlies.

De supplementen bevatten eiwitten, antioxidanten, vitaminen en mineralen en worden gebruikt als supplementen in de voeding. Momenteel zijn er verschillende soorten supplementen op de markt met verschillende doeleinden en categorieën. Ze zijn onderverdeeld in:

  • Energiek: verantwoordelijk voor het vervangen van de tijdens de training verbrande koolhydraten en suikers.
  • Hydrolytische herbevoorradingsapparaten: regelen het onderhoud van lichaamsvloeistoffen tijdens fysieke activiteit.
  • Eiwitten: zoals de naam zelf al aangeeft, is de basis eiwit. Voedingsstof wordt veel gebruikt bij lichamelijke activiteiten en helpt bijvoorbeeld bij spierhypertrofie.
  • Aminozuren: ze helpen het lichaam van energie te voorzien door het concentreren van grote hoeveelheden aminozuren zoals: leucine, valine en isoleucine. Deze aminozuren werken met anabole processen en helpen bij het verminderen van vermoeidheid bij langdurige oefeningen.
  • Functionele extracten: stoffen die de stofwisseling in het lichaam stimuleren, zoals cafeïne, glutamine en stikstofoxide.
  • Compenserende voedingsmiddelen: gericht op de toereikendheid van macronutriënten (koolhydraten, eiwitten en lipiden) die belangrijk zijn in de voeding van de beoefenaars van lichaamsbeweging.
Alles wat je moet weten over voedingssupplemente
© Pixabay.com

Zorg en voorzorgsmaatregelen
Een grote fout is om te denken dat het nemen van het supplement voldoende is om doelen te bereiken: volgens deskundigen is het noodzakelijk om regelmatig fysieke activiteiten te beoefenen en ook een gezond en evenwichtig dieet aan te nemen.

Het is belangrijk om te onthouden dat men voor het nemen van een supplement een voedingsdeskundige, een endocrinoloog of een gekwalificeerde professional moet raadplegen. Hij zal, na een evaluatie en onderzoek, kunnen kiezen wat de beste aanvulling is en de juiste dosering voor consumptie, afhankelijk van elk.

Overmatig gebruik van voedingssupplementen kan leiden tot een verhoogde bloeddruk en een overbelasting van de nieren en de lever. En met een overmaat aan koolhydraten in de samenstelling kan er een gewichtstoename zijn.

Dus je weet al, als je constante fysieke activiteit beoefent, je prestaties wilt verbeteren, een expert zoekt en uitzoekt of je lichaam de voedingsstoffen die tijdens de training verloren zijn gegaan, moet vervangen. De supplementen kunnen helpen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *