Waarom pasta zo goed samengaat met sporten

Als je regelmatig sport, is pasta voor jou dé maaltijd om te nuttigen. Topsporters zweren namelijk bij een bordje pasta voor of na hun sportinspanning. In dit artikel lees je waarom pasta zo gezond is en hoe je gezonde pastagerechten maakt.

© Pixabay.com

Waarom is pasta gezond?

Pasta bestaat voornamelijk uit koolhydraten en dat associëren we niet direct met ‘gezond’. Toch moet je je beseffen dat het lichaam koolhydraten nodig heeft als belangrijke energiebron en om de suikerspiegel in balans te kunnen houden. Met name als je veelvuldig en langdurig gaat bewegen, zijn koolhydraten essentieel om je energielevel op peil te houden. Hoe meer je beweegt (en energie verbruikt), des te meer koolhydraten je nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Bovendien draagt het eten van pasta ná een zware inspanning bij aan het herstel van de spieren.

© Pixabay.com

Wat zijn gezonde pastarecepten?

Een gezond pasta recept bestaat uit een combinatie van allerlei belangrijke voedingsstoffen. Naast koolhydraten, bevat het daarom tenminste de nodige eiwitten en gezonde vetten.

  • Volkoren penne met zalm: Dit pastarecept is snel, eenvoudig en zit boordevol koolhydraten, gezonde vetten, eiwitten, ijzer en antioxidanten. Dit gerecht bestaat namelijk uit gerookte zalm, kastanjechampignons, spinazie en cherrytomaatjes, gebakken in een scheut olijfolie met knoflook, groene kruiden naar keuze en een beetje citroensap. Serveer het zalm- en groentemengsel met volkoren penne.
  • ‘Pasta’ van rode biet, courgette of wortel: Als je de koolhydraatinname toch ietwat wilt beperken, kun je pasta (gedeeltelijk) vervangen door een vezel- of antioxidantrijke groente. Zo kun je met een hakmolentje gemakkelijk spaghetti-achtige slierten van rode biet, courgette of wortel maken. Meng de pastavervanger vervolgens in een pan met wat knoflook, olijfolie, chilivlokken, citroensap en gehakte noten naar keuze.
  • Spaghetti met ‘proteïnepesto’: Als het groen is, dan moet het wel gezond zijn. Dat geldt zeker voor deze proteïnerijke groene pesto. Je maakt de proteïnepesto door knoflook, (plantaardige) melk, citroensap, walnoten, rucola en (verse) groene kruiden naar keuze fijn te hakken in een keukenmachine of met een staafmixer. Serveer de pesto met volkoren spaghetti. Je kunt erwtjes toevoegen voor extra groen(ten) en eiwitten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *