Design meubelen in je huis: hoe pak je het aan?

Interior design is nog nooit zo in geweest! Altijd al interesse gehad in design meubelen en decoratie? Dan word jij misschien wel de volgende bekende interieurdesigner. Of wil je er eerder in investeren? Wij geven je alle basics!

© Pixabay.com

Wat maakt iets design?

Design betekent letterlijk ‘ontwerp’. Maar een echte definitie plakken op wanneer iets design is, is iets moeilijker. Elk stukje meubel of decoratie dat in je huis staat is ooit ontworpen, dus wil dit dan zeggen dat het design is? Wel, designstukken bevatten een aantal kenmerken die bijvoorbeeld meubels van een grote meubelproducent niet hebben. Zo zijn designmeubels verfijnder, vallen ze harder op en zijn origineler dan je gewone tweezit. Vaak zijn ze verbonden aan een bekende designer, terwijl dit bij grote meubelmerken niet de focus is. Ze vertellen een verhaal en zetten de toon in een ruimte. Het zijn kwaliteitsvolle meubels, die een hoge esthetische waarde met zich meebrengen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat je meubels en decoratie van een grote producent niet kwaliteitsvol zijn natuurlijk!

Vintage vs modern design

Verder kan je ook nog een onderscheid maken tussen vintage design en modern design. Het ultieme voorbeeld van een vintage design zetel is de Eames Lounge Chair. De bekende lounge stoel is ontworpen door Charles & Ray Eames. Het Amerikaans gehuwd koppel, beide ontwerpers, hebben de zetel gemaakt in 1956. Tot op de dag van vandaag worden er nog veel replica’s gekocht door vintage design fanaten. Daartegenover staan de moderne design stukken. Dit zijn meubelstukken gemaakt door hedendaagse ontwerpers. Vaak zijn ze sterk afgelijnd en simplistisch. Denk maar aan de de designstoelen van Philippe Starcke of Fritz Hansen bijvoorbeeld.

Overal in huis

Design komt ook overal in huis voor. Zo hoeven het niet enkel zetels of stoelen te zijn. Zelfs in de kleinste dingen kan je design terugvinden. Servies bijvoorbeeld. Als je al een beetje bekend bent in de designwereld, dan zal je vast en zeker weten dat enkele topdesigners van kleren ook meubels, decoratie en zelfs servies maken. Zo heeft bijvoorbeeld Ann De Meulemeester serax serviezen ontworpen. Maar ook topchefs zoals Sergio Herman en Ottolenghi zijn designers van leuke borden en bestek. Zo zie je dat kunst meer is dan schilderijen of gedichten. 

© Pixabay.com

Waar koop je het?

Ga je eerder voor een vintage stijl of modern? Als je op zoek bent naar vintage design, dan zijn antiekwinkels jou ding, wie weet vind je hier wel de zetel van je dromen. Ook zijn er winkels gespecialiseerd in het verzamelen van oude designstukken. Hier moet je dus zeker langsgaan voor een nieuwe aankoop of wat inspiratie. Moderne stukken kan je eenvoudig online vinden of ook in store. Maar ook outlets zijn zeker de moeite!

Wat wordt je volgende aankoop?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *