Is fanatiek sporten gezond?

Sporten is belangrijk voor het lichaam. Veel mensen doen dan ook aan sport op zijn of haar eigen manier. Voor de een is het een wekelijks moment van ontspanning, voor de ander is het hun levensstijl. Een bezoekje aan de sportschool of een rondje hardlopen is dan vaak dagelijkse kost. Ook topsporters zijn dagelijks bezig met trainen of werken aan hun lichaam. Ondanks dat sport en beweging goed is voor uw gezondheid, eist sporten ook veel van uw lichaam. Té fanatiek sporten kan dan ook negatieve gevolgen hebben voor uw gezondheid. Dit kunnen de effecten zijn van ongezond sporten:

Is fanatiek sporten gezond
© Pixabay.com

Overbelasting

Door te fanatiek te sporten, loopt u de kans te veel van uw lichaam te vragen. Hierdoor kunnen uw spieren overbelast raken, wat destrastreuze gevolgen kan hebben. Spieren hebben tijd nodig om te herstellen. Door sporten ontstaan er scheurtjes in de spieren en breekt u de spieren dus eigenlijk af. Dit is geen probleem als je de spieren weer genoeg hersteltijd geeft om de scheurtjes te repareren en weer spiermassa op te bouwen. Door veel te sporten bestaat dan ook de kans dat de scheurtjes zich niet herstellen en uiteindelijk ontstoken raken. Ook gewrichten, pezen en botten kunnen flinke klappen krijgen door te fanatiek te sporten. Overbelasting van het lichaam kan lange blessures tot gevolg hebben.

Gewichtstoename

Als het sporten lang duurt of erg uitputtend was, kan op den duur uw lichaamsgewicht toenemen. Dit heeft te maken met de hormoonbalans in uw lichaam. Tijdens het sporten wordt namelijk het hormoon coritsol aangemaakt. Dit hormoon komt vrij wanneer uw lichaam in actie moet komen en zorgt voor voldoende energie voor de spieren. Deze energie zal niet opgeslagen worden door uw lichaam als u regelmatig sport, maar wel als u te fanatiek aan sport doet. Het lichaam zal dan deze energie opslaan als vet om ervoor te zorgen dat het bij de volgende training genoeg energie heeft.

Is fanatiek sporten wel gezond
© Pixabay.com

Ziekte

Het is een feit dat je door sporten je immuunsysteem verbeterd en je lichaam beter opgewassen is tegen eventuele bacteriën of virussen. Te veel sporten met weinig hersteltijd voor uw lichaam kan juist het tegenovergestelde effect hebben. Niet genoeg tijd nemen om te herstellen na een intensieve training zorgt juist voor een verminderde weerstand. Zeker in de winter, wanneer iedereen al vatbaarder is voor ziektes, kunt u daardoor snel een griepje of verkoudheid vatten.

Hartproblemen

Tot slot kan veel en intensief sporten hart- en vaatziekten tot gevolg hebben. Dit komt door de verbranding die tijdens het sporten plaatsvindt in het lichaam. Net als bij een vuurtje, ontstaat er bij het verbranden een soort ‘rook’. In het lichaam komt deze rook voor in de vorm van vrije radicalen. Deze radicalen kunnen cellen en weefsels beschadigen en tevens in combinatie met cholesterol de hart- en bloedvaten aantasten. Wanneer je regelmatig sport, kan het lichaam deze vrije radicalen nog onder controle houden en vernietigen. Dit is echter niet het geval bij intensief en veel sporten.

Sporten hoeft dus geen probleem te zijn voor uw gezondheid. Hoe gezond sporten ook klinkt, té fanatiek sporten kan heel ongezond zijn voor uw gezondheid. Probeer hierin een balans te vinden om uw lichaam gezond te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *