Waar moet je als sporter op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering?

Als je een fanatieke sporter bent dan is het zeker eens slim om je zorgverzekering een keer goed onder te nemen. Alhoewel, eigenlijk is dit voor iedereen goed, want mogelijk kun je nog wat geld besparen op je ziektekostenverzekering. De kans is namelijk groot dat jij als fervent sporter meer dekking nodig zult hebben dan alleen de basisverzekering. Dit komt doordat je natuurlijk meer risico op blessures loopt. Een aanvullende verzekering voor fysiotherapie is bijvoorbeeld echt geen overbodige luxe. Ook kan de begeleiding van een sportarts hartstikke belangrijk zijn. 

Waar moet je als sporter op letten bij het afsluiten van een zorgverzekering
© Pixabay.com

Fysiotherapeut

Als je geblesseerd raakt bij het sporten dan zul je normaal gesproken fysiotherapie nodig hebben. Helaas krijg je dit in Nederland niet vergoed vanuit je basisverzekering. Dit zal namelijk alleen fysiotherapie vergoeden als je lijdt aan een bepaalde chronische aandoening. Als je veel sport en dus meer risico loopt op een blessure dan is het slim om een aanvullende verzekering af te sluiten. Je zult dan natuurlijk wel meer premie moeten betalen, maar als je met enige regelmaat naar de fysiotherapeut gaat dan zal je dit geld vanzelf terugverdienen. Heb je zo goed als nooit een pijntje? Het is dan naar alle waarschijnlijkheid voordeliger om een behandeling bij de fysio uit eigen portemonnee te betalen, je moet dan dus geen aanvullende verzekering afsluiten.

Sportarts

Als je fanatiek of zelfs op professioneel niveau sport dan is de kans groot dat je wel eens op bezoek gaat bij een sportarts. Sinds 1 januari 2016 zul je in Nederland een vergoeding krijgen door je basisverzekering voor zo’n consult. Hieronder valt sportmedisch advies, maar ook inspanning advies bij revalidatie. Wel geldt je eigen risico hier. Als je een sportmedisch onderzoek ondergaat dan zul je bovendien de kosten zelf moeten betalen. Gelukkig kun je dit voorkomen door er een aanvullende verzekering voor af te sluiten, al gelden er dan een paar voorwaarden voor een vergoeding. Zo zal je onder andere een verwijzing van de sportarts nodig hebben, terwijl hij of zij ook moet zijn aangesloten bij de juiste instelling en federatie. Is dit niet het geval? Dan zal de aanvullende verzekering niet de kosten voor het onderzoek dekken.

Waar moet je als sporter op letten bij het afsluiten van een zorgverzekerin
© Pixabay.com

Collectieve zorgverzekering

Als je bent aangesloten bij een sportbond of een -vereniging dan zou het zo kunnen zijn dat je een collectieve zorgverzekering af kunt sluiten. Dit klinkt aantrekkelijk, maar helaas is het lang niet altijd voordeliger. Een collectieve zorgverzekering is overigens een pakket die de bonden en verenigingen inkopen bij zorgverzekeraars. Vervolgens kunnen ze deze verzekering met kortingen aanbieden aan hun leden. In de meeste gevallen is zo’n pakket een standaard zorgverzekering waar vaste vergoedingen in zitten. Het zou dus kunnen dat jij die vergoeding helemaal niet nodig hebt, terwijl je er alsnog wel voor zult moeten betalen. Het is daarom vaak slimmer en beter om zelf een zorgverzekering samen te stellen. 

Eigen risico

Als je zelf een zorgverzekering af gaat sluiten dan kun je ervoor kiezen om je eigen risico te verhogen. Doe je dit dan zul je minder premie hoeven te betalen per maand. Klinkt goed, toch? Ja, dat kan het ook wel degelijk zijn. Toch is dit niet altijd het geval. Wanneer je zorg nodig hebt zul je namelijk eerst meer moeten betalen doordat je eigen risico hoger is. Je moet dus goed gaan overwegen of dit voor jou als sporter wel zo handig is. Het eigen risico zal bovendien voor veel zorg uit de basisverzekering gelden, waaronder de ziekenhuiszorg. Tijdens het sporten kun je natuurlijk onverwacht geblesseerd raken waardoor je op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis belandt. Je zult dan eerst je eigen risico moeten betalen voordat je de zorgverzekering de kosten zal vergoeden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *