Boeiende literatuur voor sportliefhebbers
Het sportboek wint in deze eeuw aan populariteit. De tijd dat sporters werden weggezet als nietszeggende wezens met louter één interessegebied is voorbij. Achter de façade van topsport schuilen juist vaak boeiende persoonlijkheden met een verrassende visie, leefstijl en overtuiging. In deze boeken leer je de sporters en hun sport beter kennen.
Kim Clijsters, de biografie (Frank van de Winkel)
Aanvoerder van de wereldranglijst van het damestennissen, grandslam winnares, een van de meest invloedrijke personen ter wereld volgens Time Magazine, dochter van een voetballer en zelf ook moeder: het leek Kim Clijsters allemaal mee te zitten, maar ook deze topsporter kent een schaduwkant met tegenspoed en zelfs demonen. Schrijver Frank van de Winkel stelde een diepgaande biografie op, die makkelijk leest en nadere inzichten oplevert.
Jan Boskamp: Voetbal stelt niet voor (Geert Vermeir)
De vriendelijke voetbalreus Jan Boskamp is een graag geziene gast op de Vlaamse en Nederlandse televisie. Zijn analytische vermogen van de voetbalsport wordt gewaardeerd door collega’s en kijkers en de zelf ontwikkelde taal die hij spreekt – een mengeling van Vlaams en plat Rotterdams – is uniek. Maar zijn levensverhaal is minstens zo interessant. Een jeugd in naoorlogs Rotterdam, een turbulente carrière als profvoetballer en coach, het tragische verlies van zijn jeugdliefde en zijn oneindige fascinatie voor de Twee Wereldoorlog: Boskamp heeft het hart op de tong.
Borg vs McEnroe (Matthew Cronin)
De Zweedse Wimbledon-koning tegenover het Amerikaanse enfant terrible. Het waren eind jaren ’70/begin jaren ’80 legendarische wedstrijden op het tennisgras van Londen. De innerlijke strijd die beide sporters al vanaf hun jeugd voerden, komt in dit boek aan de oppervlakte. Absolute rivalen werden ze genoemd. Maar nadere bestudering leert dat deze twee tennissers meer met elkaar gemeen hebben dan de buitenwereld vermoedde.
De Ronde van Vlaanderen – Edward Pickering
Het beruchte parcours van De Ronde Van Vlaanderen geeft op zichzelf al genoeg stof voor een dik boek, doch met dit eerbetoon aan het belangrijkste evenement van het jaar in België duikt auteur en wielerfan Edward Pickering de geschiedenis in, beschrijft de meeslepende sfeer en gaat in op de legendarische momenten. Een fabuleuze beschrijving door één van ‘s werelds bekendste sportjournalisten.
De vier boeken over Wim Kieft en René van der Gijp (Michel van Egmond)
Schrijver/journalist Michel van Egmond won prijs na prijs met deze twee biografieën, die beide een succesvol vervolg kregen. ‘Kieft’ en ‘De Terugkeer’ vormen het tweedelige relaas van een voetballer die kampte met een drugsverslaving. Zijn verhaal en karakter tonen bijzonder veel overeenkomsten met dat van Nirvana-frontman Kurt Cobain: een gekwelde ziel die zich verwondert om de wereld om hem heen en moet leren omgaan met het besef dat hij die nooit zal kunnen veranderen. In ‘Gijp’ en ‘De wereld volgens Gijp’ maakt de lezer kennis met het Nederlandse fenomeen René van der Gijp. Het is niet toevallig dat deze twee voetballers in één alinea genoemd worden. Gijp is eveneens een speler die niet alles uit zijn carrière haalde en is daarnaast wekelijks op TV met Kieft om wedstrijden te analyseren. Maar de immer vrolijke Gijp heeft ook een donkere kant, en daar komt veel logica en wijsheid uit voort. Deze vier boeken laten je lachen, huilen en vooral nadenken, mede door de luchtige, aanstekelijke schrijfstijl van Van Egmond.